Sery Góralskie,
Wyrabiane tradycyjnymi metodami w Bacówce Zakopiańczyk góralskie sery z mleka krowiego i owczego to przysmaki, które wyśmienicie smakują w różnorodnych kombinacjach kulinarnych. Można je spożywać samodzielnie lub łączyć z dowolnymi składnikami, otrzymując przekąski i dania inspirowane regionalną kuchnią spod Tatr. Największą sławę i popularność zdobył oscypek, ale do znanych serków podhalańskich należą też korbacze, które mogą poszczycić się blisko dwustuletnią historią. Te niewielkie góralskie sery produkowane z mleka krowiego i owczego często podaje się jako przysmak na góralskich weselach, ale świetnie sprawdzą się również jako dodatek do sałatek, pizzy czy makaronów.
Po czym rozpoznać prawdziwe góralskie sery?
U podnóża Tatr najczęściej można zetknąć się z oscypkami, które należą do najsłynniejszych góralskich serów wytwarzanych przy wykorzystaniu mleka owczego i krowiego. Te wszystkim doskonale znane serki podhalańskie wyrabiane ręcznie przy użyciu tradycyjnych metod przekazywanych bacom z pokolenia na pokolenie można rozpoznać po lekko słonawym, niekiedy delikatnie pikantnym smaku oraz po wyraźnym aromacie dymu z ogniska. Zwykle są produkowane w postaci niedużych bloków lub dwustronnych stożków, na których widoczne są charakterystyczne zdobienia odciskane za pomocą specjalnych foremek.
Do rozchwytywanych serków podhalańskich należy także bundz o łagodnym smaku. Prawdziwy bundz produkowany jest wyłącznie na Podhalu i nie można go znaleźć w żadnym innym regionie. Może być krojony w plastry lub nakładany jak twaróg. Specjał ten wyśmienicie smakuje na kanapce, przyprawiony niewielką ilością soli, ale można podawać go również w sałatkach, zapiekankach, a nawet jako farsz do pierogów.
Oryginalne góralskie sery wytwarzane tradycyjnymi metodami
Wyróżniające się specyficznym smakiem i aromatem serki podhalańskie stanowią prawdziwy regionalny skarb, którego walory doceniono w wielu krajach na świecie. Wyroby, które proponujemy, są wytwarzane tradycyjnymi metodami. Podczas produkcji nie stosujemy żadnych konserwantów, barwników oraz ulepszaczy smakowych. Dzięki temu nasze produkty są naturalne, smaczne i zdrowe. W Bacówce Zakopiańczyk góralskie sery z mleka owczego i krowiego powstają wyłącznie ze starannie wyselekcjonowanych surowców. Poza oscypkami i bundzem produkujemy także jasne oraz brązowe korbacze przypominające swoim wyglądem nitki makaronu. Uwędzone tradycyjną metodą mają łagodny smak, są mniej słone od oscypków i uwielbiają je zarówno dorośli, jak i dzieci.