Sery Góralskie,

Wyrabiane tradycyjnymi metodami w Bacówce Zakopiańczyk góralskie sery z mleka krowiego i owczego to przysmaki, które wyśmienicie smakują w różnorodnych kombinacjach kulinarnych. Można je spożywać samodzielnie lub łączyć z dowolnymi składnikami, otrzymując przekąski i dania inspirowane regionalną kuchnią spod Tatr. Największą sławę i popularność zdobył oscypek, ale do znanych serków podhalańskich należą też korbacze, które mogą poszczycić się blisko dwustuletnią historią. Te niewielkie góralskie sery produkowane z mleka krowiego i owczego często podaje się jako przysmak na góralskich weselach, ale świetnie sprawdzą się również jako dodatek do sałatek, pizzy czy makaronów.

1
2

Po czym rozpoznać prawdziwe góralskie sery?

U podnóża Tatr najczęściej można zetknąć się z oscypkami, które należą do najsłynniejszych góralskich serów wytwarzanych przy wykorzystaniu mleka owczego i krowiego. Te wszystkim doskonale znane serki podhalańskie wyrabiane ręcznie przy użyciu tradycyjnych metod przekazywanych bacom z pokolenia na pokolenie można rozpoznać po lekko słonawym, niekiedy delikatnie pikantnym smaku oraz po wyraźnym aromacie dymu z ogniska. Zwykle są produkowane w postaci niedużych bloków lub dwustronnych stożków, na których widoczne są charakterystyczne zdobienia odciskane za pomocą specjalnych foremek.

Do rozchwytywanych serków podhalańskich należy także bundz o łagodnym smaku. Prawdziwy bundz produkowany jest wyłącznie na Podhalu i nie można go znaleźć w żadnym innym regionie. Może być krojony w plastry lub nakładany jak twaróg. Specjał ten wyśmienicie smakuje na kanapce, przyprawiony niewielką ilością soli, ale można podawać go również w sałatkach, zapiekankach, a nawet jako farsz do pierogów.

Oryginalne góralskie sery wytwarzane tradycyjnymi metodami

Wyróżniające się specyficznym smakiem i aromatem serki podhalańskie stanowią prawdziwy regionalny skarb, którego walory doceniono w wielu krajach na świecie. Wyroby, które proponujemy, są wytwarzane tradycyjnymi metodami. Podczas produkcji nie stosujemy żadnych konserwantów, barwników oraz ulepszaczy smakowych. Dzięki temu nasze produkty są naturalne, smaczne i zdrowe. W Bacówce Zakopiańczyk góralskie sery z mleka owczego i krowiego powstają wyłącznie ze starannie wyselekcjonowanych surowców. Poza oscypkami i bundzem produkujemy także jasne oraz brązowe korbacze przypominające swoim wyglądem nitki makaronu. Uwędzone tradycyjną metodą mają łagodny smak, są mniej słone od oscypków i uwielbiają je zarówno dorośli, jak i dzieci.

najwyższa jakość serków górlaskich

Nasza jakość

Gwarantujemy najwyższą jakość naszych serów i wędlin. Wszystkie wyroby produkowane są z wyłącznie regionalnych surowców. Korzystamy jedynie z tradycyjnych receptur, dzięki którym nasze zarówno sery jak i wędliny charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem i aromatem tatrzańskich hal.

Czytaj dalej

Dlaczego nasze sery

Produkcją tradycyjnych serów góralskich: oscypków, korbaczy, czy buncu owczego zajmujemy się od wielu pokoleń. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu, recepturom przekazywanym z pokolenia na pokolenie, pasji do tradycji, mleku które pochodzi wyłącznie od owiec wypasanych na ekologicznie czystych podhalańskich halach, nasze sery smakują tak jak dawniej, a ich jakość nie ma sobie równych.

Czytaj dalej

Najwyższa jakość

Wyśmienity smak

100% regionalne

Szybka dostawa

Bezpieczne płatności

Przewiń stronę do początku