Sery Owcze,

Nie ma chyba bardziej naturalnej żywności niż sery z niepasteryzowanego mleka owczego, które są wyrabiane tradycyjnymi metodami i bez użycia dodatków chemicznych. Tego typu wyroby powstają między innymi u podnóża Tatr od wielu pokoleń. Zachwycają wyjątkowym smakiem i niepowtarzalnym aromatem przywodzącym na myśl rozległe górskie hale, na których prowadzony jest sezonowy wypas owiec. Za najbardziej znany produkt uchodzi miękki ser typu oscypek, który przywędrował do Polski wraz z pasterzami włoskimi zamieszkującymi niegdyś tereny rozciągające się na południe od Dunaju. Dziś ten wszystkim doskonale znany przysmak tatrzański jest chroniony przez prawo unijne. Najprawdziwsze specjały można znaleźć m.in. w Bacówce Zakopiańczyk, gdzie wyrabiane są na miejscu przy wykorzystaniu regionalnych surowców.

1
2

Dlaczego warto sięgnąć po sery owcze z niepasteryzowanego mleka?

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że sery owcze z niepasteryzowanego mleka są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Wszystko dzięki temu, że tatrzańskie owce są wypasane na czystych, nieskażonych cywilizacją obszarach porośniętych roślinami od lat wykorzystywanymi w tradycyjnej medycynie ludowej. Dzięki nim każdy miękki ser jest bogaty w witaminy z grupy B, flawonoidy, aminokwasy oraz w minerały takie jak wapń, cynk, jod, potas, sód, magnez i miedź.

Oryginalne wyroby w postaci oscypków, korbaczy oraz bryndzy stanowią też doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega, których wprowadzenie do diety może pomóc w usprawnieniu funkcjonowania układu krążeniowego, nerwowego oraz odpornościowego. W miękkich serach wytwarzanych z niepasteryzowanego mleka owczego o wyjątkowym smaku jest niewiele alergizującej kazeiny. Dlatego mogą po nie sięgnąć również osoby mające problemy z tolerancją laktozy.

Tradycyjne sery owcze wytwarzane z regionalnych surowców

Wytwarzając miękkie sery z niepasteryzowanego mleka owczego, w Bacówce Zakopiańczyk korzystamy wyłącznie z naturalnych surowców. Dzięki temu możemy zaoferować wyroby odznaczające się wyjątkowym smakiem i autentycznym aromatem, które znakomicie komponują się z różnorodnymi produktami spożywczymi. Poza popularnymi oscypkami i korbaczami można u nas nabyć m.in. tradycyjny bundz, który wyśmienicie smakuje samodzielnie, z grilla lub jako dodatek do sałatek. Wszystkie oferowane przez nas specjały są produkowane ręcznie przy zastosowaniu receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Dzięki temu są naturalne, smaczne oraz zdrowe i pozwalają cieszyć się wyjątkowym smakiem tatrzańskiej kuchni.

najwyższa jakość serków górlaskich

Nasza jakość

Gwarantujemy najwyższą jakość naszych serów i wędlin. Wszystkie wyroby produkowane są z wyłącznie regionalnych surowców. Korzystamy jedynie z tradycyjnych receptur, dzięki którym nasze zarówno sery jak i wędliny charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem i aromatem tatrzańskich hal.

Czytaj dalej

Dlaczego nasze sery

Produkcją tradycyjnych serów góralskich: oscypków, korbaczy, czy buncu owczego zajmujemy się od wielu pokoleń. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu, recepturom przekazywanym z pokolenia na pokolenie, pasji do tradycji, mleku które pochodzi wyłącznie od owiec wypasanych na ekologicznie czystych podhalańskich halach, nasze sery smakują tak jak dawniej, a ich jakość nie ma sobie równych.

Czytaj dalej

Najwyższa jakość

Wyśmienity smak

100% regionalne

Szybka dostawa

Bezpieczne płatności

Przewiń stronę do początku