Mleko,
U podnóża Tatr można skosztować oryginalnych oscypków, korbaczy i bundzu. Do przygotowywania tych tradycyjnych podhalańskich specjałów wykorzystuje się naturalne mleko owcze oraz krowie. Osoby, które chcą samodzielnie w domowym zaciszu spróbować przyrządzić pyszny ser, jogurt czy kefir, znajdą u nas doskonałe surowce do wyrobu różnego rodzaju przetworów mlecznych. Oferowane produkty są smaczne i zdrowe, ponieważ pochodzą prosto od tatrzańskich krów oraz owiec wypasanych na czystych, nieskażonych cywilizacją obszarach porośniętych zróżnicowaną roślinnością.
Brak produktów w wybranej kategorii
Naturalne mleko prosto od krowy – właściwości i skład
Ten tradycyjny surowiec, który proponujemy w Bacówce Zakopiańczyk, doskonale nadaje się do produkcji wyrobów mleczarskich. Wiele osób nie wie, ile tłuszczu ma mleko prosto od krowy oraz jakie są jego właściwości. Jeśli chodzi o zawartość kwasów tłuszczowych, przeciętnie ich ilość wynosi od 3,5% do 4,5%. Podstawowym związkiem wchodzącym w skład tego produktu krowiego jest laktoza – dwucukier zbudowany z galaktozy i glukozy. Ponadto zawiera on kazeinę stanowiącą kompleks ponad dwudziestu białek, witaminy z grupy B oraz różnorodne mikroelementy (cynk, mangan, kobalt, miedź, jod, fluor).
Osoby, które nie wiedzą, gdzie kupić mleko prosto od krowy, w naszym sklepie internetowym znajdą je w opakowaniach o różnej pojemności: 500 ml, 1 l oraz 5 l. Przechowywane w lodówce zachowuje świeżość przez ok. cztery-pięć dni. Można je pić świeże lub po przegotowaniu. Doskonale sprawdzi się również jako baza do pysznych i zdrowych koktajli, które uwielbiają dorośli i dzieci.
Zdrowe i wartościowe produkty prosto spod Tatr
Poza popularnymi wyrobami krowimi w Bacówce Zakopiańczyk oferujemy też naturalne mleko owcze. Wydajność jego produkcji jest nieco mniejsza w porównaniu z napojem pozyskiwanym prosto od krowy. Rekompensatą jest za to jego skład. Poza laktozą i kazeiną występują w nim witaminy A i D, laktoferyna, miedź, żelazo, cynk, wapń, ryboflawina, biotyna, kwas foliowy oraz l-karnityna.
Istotnym składnikiem płynu wytwarzanego przez owcze gruczoły mleczne są też lipidy, spośród których największą grupę stanowią trójglicerydy zbudowane z glicerolu i cząsteczek kwasów tłuszczowych. Związki te trafiają do organizmu głównie z pożywieniem i są ważnym elementem budulcowym tkanki tłuszczowej człowieka.
Zrób samemu prawdziwy ser i jogurt – postaw na naturalne mleko!
Nie wszyscy wiedzą, że w domowych warunkach można w łatwy sposób przygotować pyszny ser, kefir lub jogurt. Do tego celu najlepiej sprawdzi się pełnotłuste mleko krowie lub owcze, w zależności od tego, jaki wyrób chcesz otrzymać. W przypadku fermentowanych przetworów mlecznych konieczne jest dodanie kultur bakterii, które umożliwiają naturalne zakwaszenie wyrobów. Samemu można też przyrządzić wyśmienity wiejski krowi twaróg lub podpuszczkowy ser z mleka owczego. Wszystkie oferowane przez nas produkty pochodzą prosto od krów i owiec, są naturalne, smaczne i pozwalają cieszyć się ich niesamowitymi walorami zdrowotnymi.