Miody,

Czerpiąc z tego, co dała nam podhalańska natura, produkujemy nie tylko znakomite sery owcze i wędliny. W naszym asortymencie znajdują się także naturalne tradycyjne miody z gór, które od wieków stanowią ceniony składnik diety wielu osób. Prawdziwe produkty pszczele wytwarzane przez pszczoły z nektaru kwitnących kwiatów mają szerokie zastosowanie. Można nimi słodzić potrawy, dodawać je do herbaty i kawy, a także używać ich do wypieku ciast.

1
2 3

Naturalne miody z gór – rodzaje oraz skład

Pszczelarstwo niegdyś stanowiło bardzo dobrze rozwiniętą działalność na obszarze Podhala. Do dziś przetrwały wierzenia, że naturalny miód z gór to tradycyjny specyfik, który może być stosowany w profilaktyce wielu rozmaitych chorób. Starając się kultywować tradycje pszczelarskie, w ofercie naszego sklepu internetowego przygotowaliśmy duży wybór prawdziwych produktów pszczelich. Wszystkie odznaczają się wspaniałym smakiem i aromatem oraz bogatym składem chemicznym.

Jednym z najbardziej tradycyjnych wyrobów jest prawdziwy naturalny miód lipowy, który powstaje z nektaru zebranego przez pszczoły z lipy drobnolistnej. W składzie tego produktu znajdują się olejki eteryczne, flawonoidy, garbniki, saponiny. Dodatkowo stanowi źródło ważnego enzymu, jakim jest lizozym. Inny pyszny miód pszczeli z gór, jaki proponuje nasz sklep, jest pozyskiwany z nektaru gryki zwyczajnej. Ma charakterystyczną ciemną barwę, delikatnie piekący posmak i silny zapach gryki. Poza witaminą C zawiera cenne pierwiastki: magnez, miedź, fosfor, żelazo i cynk.

Prawdziwe tradycyjne miody i przypisywane im właściwości odżywcze i lecznicze

Od wieków wyrobom wytwarzanym przez pszczoły przypisuje się właściwości lecznicze. Naturalny prawdziwy miód z gór pozyskiwany z lipy, nasion gryki czy kwiatów mniszka lekarskiego często jest wykorzystywany przy przeziębieniach, ale nie jest to jedyne zastosowanie produktów pszczelich. Przez wiele lat uważano, że te tradycyjne góralskie środki korzystnie wpływają na układ odpornościowy, oddechowy oraz sercowo-naczyniowy, a przy tym zawierają witaminy, minerały, dekstryny oraz antyoksydanty.

Obecnie określa się je przede wszystkim jako smaczne wyroby, wytwarzane lokalnie w Polsce. Konsumenci doceniają to, że naturalne prawdziwe miody z gór są doskonałe jako dodatki do napojów i wypieków. W polskich domach stosuje się je szczególnie często w okresie jesienno-zimowym, ponieważ doskonale pasują do rozgrzewającej herbaty. Po tradycyjne produkty pszczele chętnie sięgają także sportowcy, by zapewnić sobie szybką odnowę energii po intensywnym wysiłku fizycznym.

Ekologiczne miody prosto z gór z dostawą do domu

Bez wątpienia wyroby wytwarzane przez pszczoły to zdrowe przysmaki o szerokim zastosowaniu. W asortymencie naszego sklepu można znaleźć tradycyjne produkty pszczele z gór w postaci mieszanek wielokwiatowych, ze spadzi iglastej, z terenów leśnych, akacjowe, faceliowe. Oprócz tych słodkich wyrobów proponujemy prawdziwy naturalny pyłek kwiatowy, który jest chętnie wybierany przez wielu klientów chcących wzbogacić swoją codzienną dietę.

najwyższa jakość serków górlaskich

Nasza jakość

Gwarantujemy najwyższą jakość naszych serów i wędlin. Wszystkie wyroby produkowane są z wyłącznie regionalnych surowców. Korzystamy jedynie z tradycyjnych receptur, dzięki którym nasze zarówno sery jak i wędliny charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem i aromatem tatrzańskich hal.

Czytaj dalej

Dlaczego nasze sery

Produkcją tradycyjnych serów góralskich: oscypków, korbaczy, czy buncu owczego zajmujemy się od wielu pokoleń. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu, recepturom przekazywanym z pokolenia na pokolenie, pasji do tradycji, mleku które pochodzi wyłącznie od owiec wypasanych na ekologicznie czystych podhalańskich halach, nasze sery smakują tak jak dawniej, a ich jakość nie ma sobie równych.

Czytaj dalej

Najwyższa jakość

Wyśmienity smak

100% regionalne

Szybka dostawa

Bezpieczne płatności

Przewiń stronę do początku