Korbacze,

Fani naturalnych góralskich wyrobów znajdą u nas oryginalne korbacze wędzone tradycyjną metodą przy użyciu drewna bukowego. Te aromatyczne sery o wyjątkowym smaku są wytwarzane głównie z mleka krowiego, a historia ich produkcji liczy około dwustu lat. Swoim wyglądem przypominają długie sznurki lub nitki makaronu, ale niekiedy są też określane mianem warkoczy. Niegdyś stanowiły obowiązkową przekąskę na podhalańskim weselu. Dzisiaj chętnie sięgają po nie zarówno dorośli, jak i dzieci, gdyż serki te wyśmienicie smakują, mają sprężystą konsystencję i niepowtarzalny aromat.

Czym są korbacze i w jaki sposób powstają?

Wykonywane z dbałością o najmniejsze szczegóły, korbacze są symbolem bogatej kultury Podhala. Tradycja produkcji tych serów jest przekazywana z pokolenia na pokolenie, co sprawia, że każdy wędzony oscypek warkocz jest nie tylko lokalnym produktem spożywczym, ale i wyjątkową opowieścią o historii i ludziach gór.

Do produkcji podhalańskich korbaczy wędzonych tradycyjną metodą – przy użyciu drewna bukowego – najczęściej wykorzystuje się świeże mleko krowie. W pierwszej fazie jest ono przepuszczane przez sito wyścielone lnianym płótnem lub gazą, aby usunąć zanieczyszczenia. Kolejnym etapem jest przygotowanie masy serowej, z której powstanie oscypek warkocz. Warto podkreślić, że te góralskie specjały są całkowicie naturalne, ponieważ do ich wyrobu poza mlekiem stosuje się jedynie sól oraz podpuszczkę. Oprócz tego są bogate w składniki odżywcze, takie jak białko i wapń, dzięki czemu sery korboce to nie tylko pyszna, lecz także wartościowa przekąska.

Gotowe oscypki są foramowane na kształt długich nitek, a następnie splatane w niewielkie wiązki lub warkocze. Te cenione podhalańskie przysmaki charakteryzuje specyficzny wygląd, ale również wyjątkowy smak. Jest on bardzo delikatny, zwłaszcza w przypadku tych produktów, które nie były wędzone tradycyjną metodą przy użyciu drewna bukowego. Apetyczne korboce znakomicie sprawdzają się jako samodzielna przekąska, ale można je dodawać także do sałatek, zapiekanek oraz do wielu innych dań kuchni polskiej.

Oryginalne korbacze wędzone tradycyjną metodą

Bacówka Zakopiańczyk oferuje oryginalne oscypki korboce wędzone tradycyjną metodą przy użyciu drewna bukowego. Mają wyjątkowy smak i niepowtarzalny aromat przywodzący na myśl rozległe tatrzańskie hale, na których w sezonie wypasane są krowy i owce. Każdy ser korbacz, który powstaje w naszym szałasie, jest wytwarzany ręcznie przy wykorzystaniu receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie oraz z użyciem starannie wyselekcjonowanych surowców pochodzących od regionalnych dostawców.

Do produkcji makaronowych nitek i oscypków warkoczy nie używamy konserwantów, barwników ani polepszaczy smaku. Dzięki temu sery odznaczają się wyjątkowym smakiem, są naturalne i zdrowe. Znakomicie nadają się jako przekąska zarówno dla mniejszych, jak i większych miłośników góralskich rarytasów. Za sprawą sprzedaży wysyłkowej teraz mogą dotrzeć niemalże w każdy region Polski.

Oscypki warkocze białe i wędzone

W naszej ofercie znajdą Państwo zarówno korbacze białe, jak i wędzone, oferujące różnorodność smaków dla wszystkich miłośników tradycyjnych serów. Przystępna cena tych oscypków również sprawia, że są stworzone dla każdego klienta.

Białe korboce zachwycają delikatnością i śmietankowym smakiem. Będą idealnym wyborem dla tych, którzy cenią sobie subtelne nuty w serach. Z kolei warkocze wędzone oferują intensywniejsze doznania smakowe, z wyraźnym akcentem aromatu bukowego drewna, nadającego im charakterystyczny, lekko dymny posmak. Zachęcamy do wypróbowania obu rodzajów, aby doświadczyć pełni smaku, jaką oferują te wyjątkowe produkty. Niezależnie od wariantu nasze korbacze są gwarancją najwyższej jakości – wykonane według tradycyjnych metod, cieszą podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Serdecznie zapraszamy do zakupu i odkrycia bogactwa smaków, jakie niosą za sobą nasze podhalańskie, serowe warkocze!

najwyższa jakość serków górlaskich

Nasza jakość

Gwarantujemy najwyższą jakość naszych serów i wędlin. Wszystkie wyroby produkowane są z wyłącznie regionalnych surowców. Korzystamy jedynie z tradycyjnych receptur, dzięki którym nasze zarówno sery jak i wędliny charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem i aromatem tatrzańskich hal.

Czytaj dalej

Dlaczego nasze sery

Produkcją tradycyjnych serów góralskich: oscypków, korbaczy, czy buncu owczego zajmujemy się od wielu pokoleń. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu, recepturom przekazywanym z pokolenia na pokolenie, pasji do tradycji, mleku które pochodzi wyłącznie od owiec wypasanych na ekologicznie czystych podhalańskich halach, nasze sery smakują tak jak dawniej, a ich jakość nie ma sobie równych.

Czytaj dalej

Najwyższa jakość

Wyśmienity smak

100% regionalne

Szybka dostawa

Bezpieczne płatności

Przewiń stronę do początku