Korbacze,

Fani naturalnych góralskich wyrobów znajdą u nas oryginalne korbacze wędzone tradycyjną metodą przy użyciu drewna bukowego. Te aromatyczne sery o wyjątkowym smaku są wytwarzane głównie z mleka krowiego, a historia ich produkcji liczy około dwustu lat. Swoim wyglądem przypominają długie sznurki lub nitki makaronu, ale niekiedy są też określane mianem warkoczy. Niegdyś stanowiły obowiązkową przekąskę na podhalańskim weselu. Dzisiaj chętnie sięgają po nie zarówno dorośli, jak i dzieci, gdyż serki te wyśmienicie smakują, mają sprężystą konsystencję i niepowtarzalny aromat.

Czym są korbacze i w jaki sposób powstają?

Do produkcji korbaczy wędzonych tradycyjną metodą przy użyciu drewna bukowego najczęściej wykorzystuje się mleko pozyskane od krów. W pierwszej fazie jest ono przepuszczane przez sito wyścielone lnianym płótnem lub gazą, aby usunąć zanieczyszczenia. Kolejnym etapem jest przygotowanie masy serowej, z której powstanie ser korbacz. Warto podkreślić, że te góralskie specjały są całkowicie naturalne, ponieważ do ich wyrobu poza mlekiem stosuje się jedynie sól oraz podpuszczkę.

Gotowe serki są formowane na kształt długich nitek, a następnie splatane w niewielkie wiązki lub warkoczyki. Te cenione podhalańskie przysmaki charakteryzuje nie tylko specyficzny wygląd, ale także wyjątkowy smak. Jest on bardzo delikatny, zwłaszcza w przypadku tych produktów, które nie były wędzone tradycyjną metodą przy użyciu drewna bukowego. Apetyczne wyroby znakomicie sprawdzają się jako samodzielna przekąska, ale można je dodawać także do sałatek, zapiekanek oraz do wielu innych dań kuchni polskiej.

Oryginalne korbacze wędzone tradycyjną metodą

Bacówka Zakopiańczyk oferuje oryginalne korbacze wędzone tradycyjną metodą przy użyciu drewna bukowego. Mają one wyjątkowy smak i niepowtarzalny aromat przywodzący na myśl rozległe tatrzańskie hale, na których w sezonie wypasane są krowy i owce. Każdy ser korbacz, który powstaje w naszym szałasie, jest wytwarzany ręcznie przy wykorzystaniu receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie oraz przy użyciu starannie wyselekcjonowanych surowców pochodzących od regionalnych dostawców. Do produkcji makaronowych nitek nie używamy konserwantów, barwników ani polepszaczy smaku. Dzięki temu sery odznaczają się wyjątkowym smakiem, są naturalne i zdrowe, znakomicie nadając się jako przekąska zarówno dla mniejszych, jak i większych fanów góralskich rarytasów. Za sprawą sprzedaży wysyłkowej teraz mogą dotrzeć niemalże w każdy region Polski.

najwyższa jakość serków górlaskich

Nasza jakość

Gwarantujemy najwyższą jakość naszych serów i wędlin. Wszystkie wyroby produkowane są z wyłącznie regionalnych surowców. Korzystamy jedynie z tradycyjnych receptur, dzięki którym nasze zarówno sery jak i wędliny charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem i aromatem tatrzańskich hal.

Czytaj dalej

Dlaczego nasze sery

Produkcją tradycyjnych serów góralskich: oscypków, korbaczy, czy buncu owczego zajmujemy się od wielu pokoleń. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu, recepturom przekazywanym z pokolenia na pokolenie, pasji do tradycji, mleku które pochodzi wyłącznie od owiec wypasanych na ekologicznie czystych podhalańskich halach, nasze sery smakują tak jak dawniej, a ich jakość nie ma sobie równych.

Czytaj dalej

Najwyższa jakość

Wyśmienity smak

100% regionalne

Szybka dostawa

Bezpieczne płatności

Przewiń stronę do początku