Gałki,

Poza oscypkami, korbaczami i bryndzą w ofercie Bacówki Zakopiańczyk można znaleźć ser typu gałka owcza. Jest on produkowany ze świeżego mleka od owiec wypasanych sezonowo na tatrzańskich halach. W zależności od pory roku do wytwarzania tych tradycyjnych podhalańskich wyrobów wykorzystywane jest także mleko krowie zaprawiane podpuszczką. W naszej ofercie dostępne są gałki zarówno o łagodniejszym, jak i o ostrzejszym smaku, które znakomicie odnajdą się jako element wielu różnorodnych dań kuchni polskiej.

Jak powstają tradycyjne gałki z mleka owczego?

Sztuka kulinarna Podhala obfituje w różne rodzaje serów wytwarzanych z mleka owczego oraz krowiego. Do nieco mniej znanych, ale równie pysznych specjałów góralskich, należy ser gałka, który jest produkowany w sposób zbliżony do oscypków. Jest twardy, ma słony smak oraz zbitą konsystencję, przez co świetnie nadaje się zarówno do spożycia na surowo, jak i do grillowania. Świetnie smakuje podany w towarzystwie żurawiny lub konfitury z borówek. Przy odpowiednim przechowywaniu wyrób ten się nie psuje, a po wysuszeniu można go zetrzeć i traktować jako alternatywę dla parmezanu.

Tradycyjne gałki są wyrabiane ze świeżego mleka owczego pochodzącego od zwierząt wypasanych sezonowo na tatrzańskich pastwiskach. Początkowo wytwarzano je głównie na własne potrzeby i wędzono w przydomowych wędzarniach oraz pasterskich szałasach. Przygotowywano je m.in. na wesela, różne uroczystości rodzinne, a także z okazji odpustu. W okresie jesienno-zimowym do ich produkcji służyło mleko krowie. Po uzyskaniu masy serowej i odsączeniu z niej nadmiaru wody formowało się charakterystyczne kostki, które ozdabiano pięknymi wzorami za pomocą specjalnych form.

Oryginalny ser gałka owcza z Bacówki Zakopiańczyk

W ofercie naszej firmy przygotowaliśmy duży wybór tradycyjnych podhalańskich serów typu gałka owcza i krowia, które są dostępne w różnych wariantach smakowych. Ich produkcja jest dla nas nie tylko pracą, ale przede wszystkim pasją, którą realizujemy z pełnym zaangażowaniem. Dokładamy wszelkich starań, by oferowane wyroby zawsze przypominały o niepowtarzalnej historii i tradycji Podhala, dlatego do ich wytwarzania wykorzystujemy wyłącznie starannie wyselekcjonowane regionalne surowce. Wszystkie produkty pochodzące z Bacówki Zakopiańczyk są smaczne i naturalne, gdyż nie zawierają w składzie syntetycznych konserwantów, barwników oraz polepszaczy smaku. Mogą się nimi bezpiecznie zajadać zarówno starsi, jak i młodsi miłośnicy tradycyjnych góralskich przekąsek.

najwyższa jakość serków górlaskich

Nasza jakość

Gwarantujemy najwyższą jakość naszych serów i wędlin. Wszystkie wyroby produkowane są z wyłącznie regionalnych surowców. Korzystamy jedynie z tradycyjnych receptur, dzięki którym nasze zarówno sery jak i wędliny charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem i aromatem tatrzańskich hal.

Czytaj dalej

Dlaczego nasze sery

Produkcją tradycyjnych serów góralskich: oscypków, korbaczy, czy buncu owczego zajmujemy się od wielu pokoleń. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu, recepturom przekazywanym z pokolenia na pokolenie, pasji do tradycji, mleku które pochodzi wyłącznie od owiec wypasanych na ekologicznie czystych podhalańskich halach, nasze sery smakują tak jak dawniej, a ich jakość nie ma sobie równych.

Czytaj dalej

Najwyższa jakość

Wyśmienity smak

100% regionalne

Szybka dostawa

Bezpieczne płatności

Przewiń stronę do początku