Bundz,

Do tradycyjnych góralskich wyrobów wytwarzanych ze świeżego mleka otrzymanego zaraz po udoju należy wędzony bundz owczy. Ten dojrzały ser ma niepowtarzalny smak, wyśmienity aromat i delikatną, miękką konsystencję. Można go spożywać samodzielnie, np. na chlebie, ale doskonale komponuje się także z sałatkami oraz z wieloma innymi daniami kuchni polskiej. Produkty, które proponuje Bacówka Zakopiańczyk, są wytwarzane wyłącznie z regionalnych surowców i na podstawie sprawdzonych receptur przekazywanych przez baców z pokolenia na pokolenie.

W jaki sposób powstaje wędzony bundz owczy?

Mianem bundzu owczego określa się dojrzałe wędzone sery wytwarzane z mleka owiec, które charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem i aromatem przywodzącym na myśl pastwiska z piękną panoramą Tatr w oddali. Proces ich produkcji w pierwszej fazie wygląda bardzo podobnie do wytwarzania oscypków. Na początku świeżo udojone mleko jest przepuszczane przez sitko wyścielone lnianą ściereczką lub gazą w celu usunięcia zanieczyszczeń. Następnie doprowadza się do ścięcia białek poprzez dodanie w odpowiednim momencie podpuszczki.

Ostatnim krokiem wytwarzania dojrzałego wędzonego sera w postaci bundzu owczego jest odcedzenie na płótnie uzyskanej masy. W ten sposób powstaje rodzaj twarogu o łagodnym, niepowtarzalnym smaku, którym można zajadać się z pieczywem lub bez. Ten tradycyjny góralski wyrób jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy. W jego składzie znajdują się m.in. witaminy A i E oraz minerały takie jak wapń, fosfor, potas, miedź, selen oraz sód. Ponadto jest świetnym źródłem biotyny, ryboflawiny, kwasu foliowego oraz pantotenowego.

Wędzony bundz owczy o niepowtarzalnym smaku i aromacie

By przekonać się, jak smakuje prawdziwy wędzony bundz owczy, zachęcamy do skosztowania tradycyjnych górskich specjałów wytwarzanych przez Bacówkę Zakopiańczyk. W naszej ofercie można znaleźć niejeden dojrzały ser przyrządzony ze świeżego mleka od owiec, który ma niepowtarzalny smak i aromat. Ten typowy podhalański wyrób znakomicie odnajduje się w rozmaitych kombinacjach kulinarnych, gdyż można spożywać go zarówno na zimno, jak i na ciepło. Świetnie smakuje np. w towarzystwie pomidora, żurawiny, listków bazylii oraz odrobiny miodu. Można również serwować go z ulubionymi ziołami: tymiankiem, rozmarynem, szałwią. Wszystkie produkty proponowane przez naszą firmę są tworzone na bazie starannie wyselekcjonowanych surowców bez dodatku sztucznych konserwantów, aromatów oraz barwników. Dzięki temu są naturalne, smaczne oraz zdrowe.

najwyższa jakość serków górlaskich

Nasza jakość

Gwarantujemy najwyższą jakość naszych serów i wędlin. Wszystkie wyroby produkowane są z wyłącznie regionalnych surowców. Korzystamy jedynie z tradycyjnych receptur, dzięki którym nasze zarówno sery jak i wędliny charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem i aromatem tatrzańskich hal.

Czytaj dalej

Dlaczego nasze sery

Produkcją tradycyjnych serów góralskich: oscypków, korbaczy, czy buncu owczego zajmujemy się od wielu pokoleń. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu, recepturom przekazywanym z pokolenia na pokolenie, pasji do tradycji, mleku które pochodzi wyłącznie od owiec wypasanych na ekologicznie czystych podhalańskich halach, nasze sery smakują tak jak dawniej, a ich jakość nie ma sobie równych.

Czytaj dalej

Najwyższa jakość

Wyśmienity smak

100% regionalne

Szybka dostawa

Bezpieczne płatności

Przewiń stronę do początku