Bundz,
Do tradycyjnych góralskich wyrobów wytwarzanych ze świeżego mleka otrzymanego zaraz po udoju należy wędzony bundz owczy. Ten dojrzały ser ma niepowtarzalny smak, wyśmienity aromat i delikatną, miękką konsystencję. Można go spożywać samodzielnie, np. na chlebie, ale doskonale komponuje się także z sałatkami oraz z wieloma innymi daniami kuchni polskiej. Produkty, które proponuje Bacówka Zakopiańczyk, są wytwarzane wyłącznie z regionalnych surowców i na podstawie sprawdzonych receptur przekazywanych przez baców z pokolenia na pokolenie.
W jaki sposób powstaje wędzony bundz owczy?
Mianem bundzu owczego określa się dojrzałe wędzone sery wytwarzane z mleka owiec, które charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem i aromatem przywodzącym na myśl pastwiska z piękną panoramą Tatr w oddali. Proces ich produkcji w pierwszej fazie wygląda bardzo podobnie do wytwarzania oscypków. Na początku świeżo udojone mleko jest przepuszczane przez sitko wyścielone lnianą ściereczką lub gazą w celu usunięcia zanieczyszczeń. Następnie doprowadza się do ścięcia białek poprzez dodanie w odpowiednim momencie podpuszczki.
Ostatnim krokiem wytwarzania dojrzałego wędzonego sera w postaci bundzu owczego jest odcedzenie na płótnie uzyskanej masy. W ten sposób powstaje rodzaj twarogu o łagodnym, niepowtarzalnym smaku, którym można zajadać się z pieczywem lub bez. Ten tradycyjny góralski wyrób jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy. W jego składzie znajdują się m.in. witaminy A i E oraz minerały takie jak wapń, fosfor, potas, miedź, selen oraz sód. Ponadto jest świetnym źródłem biotyny, ryboflawiny, kwasu foliowego oraz pantotenowego.
Wędzony bundz owczy o niepowtarzalnym smaku i aromacie
By przekonać się, jak smakuje prawdziwy wędzony bundz owczy, zachęcamy do skosztowania tradycyjnych górskich specjałów wytwarzanych przez Bacówkę Zakopiańczyk. W naszej ofercie można znaleźć niejeden dojrzały ser przyrządzony ze świeżego mleka od owiec, który ma niepowtarzalny smak i aromat. Ten typowy podhalański wyrób znakomicie odnajduje się w rozmaitych kombinacjach kulinarnych, gdyż można spożywać go zarówno na zimno, jak i na ciepło. Świetnie smakuje np. w towarzystwie pomidora, żurawiny, listków bazylii oraz odrobiny miodu. Można również serwować go z ulubionymi ziołami: tymiankiem, rozmarynem, szałwią. Wszystkie produkty proponowane przez naszą firmę są tworzone na bazie starannie wyselekcjonowanych surowców bez dodatku sztucznych konserwantów, aromatów oraz barwników. Dzięki temu są naturalne, smaczne oraz zdrowe.