Bryndza,

Na liście polskich produktów regionalnych wytwarzanych m.in. przez Bacówkę Zakopiańczyk znajduje się miękki podpuszczkowy ser bryndza żywiecka. Jest ona produkowana ze świeżego pełnotłustego mleka owczego pochodzącego od owiec wypasanych na podhalańskich pastwiskach w okresie od maja do października. Produkt ten odznacza się wyraźnie słonym smakiem oraz zwartą konsystencją. Można go spożywać na zimno, ale dobrze smakuje również jako element wielu dań serwowanych na ciepło.

Czym jest i jak powstaje tradycyjna bryndza żywiecka?

Zaliczana do tradycyjnych góralskich serów o intensywnym smaku bryndza żywiecka jest pierwszym polskim produktem, który otrzymał certyfikat regionalnej specjalności w Unii Europejskiej. Do jej produkcji wykorzystywane jest pełnotłuste mleko owcze pozyskiwane od zwierząt pasących się na zboczach podhalańskich pastwisk porośniętych bogatą oraz zróżnicowaną roślinnością. Co ciekawe, wyrób ten może być legalnie wytwarzany jedynie w powiatach tatrzańskim i nowotarskim oraz w kilku gminach żywieckich.

Miękką podpuszczkową bryndzę pełnotłustą wyróżnia jednolita struktura oraz słony, delikatnie pikantny smak. Kształt sera nie jest ściśle określony i zależy w dużej mierze od opakowania. Historia produkcji tego górskiego przysmaku sięga kilku stuleci wstecz i łączą się z kulturą wypasania owiec na podhalańskich pastwiskach. Pierwsze wzmianki na temat jego wytwórstwa pochodzą z początku XVI wieku. Liczne źródła wskazują, że niegdyś wyrób ten stanowił nie tylko pożywienie. Pasterze traktowali go również jako środek płatniczy oraz jako element wynagrodzenia za pracę.

Oryginalna bryndza żywiecka z mleka owczego

Stanowiąca jeden z najsłynniejszych serów górskich pełnotłusta bryndza żywiecka jest produkowana z mleka owczego ze świeżego udoju od zwierząt pasących się na podhalańskich pastwiskach. W odróżnieniu od krowiego zawiera ono znacznie więcej białka, tłuszczu oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy Omega-6, w tym kwasu linolowego. Ma także sporo wapnia, fosforu, potasu, magnezu oraz niektórych witamin.

Oryginalna bryndza jest produktem wyjątkowym nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także na sposób produkcji. Obszary, na których jest wytwarzany ten ser z mleka owczego, należą do najczystszych regionów w Polsce, nieskażonych cywilizacją. Wyroby, które produkujemy w Bacówce Zakopiańczyk, są zdrowe oraz w pełni naturalne. Do ich tworzenia wykorzystujemy wyłącznie regionalne surowce, by jak najlepiej oddać tradycję, historię i kulturę Podhala.

najwyższa jakość serków górlaskich

Nasza jakość

Gwarantujemy najwyższą jakość naszych serów i wędlin. Wszystkie wyroby produkowane są z wyłącznie regionalnych surowców. Korzystamy jedynie z tradycyjnych receptur, dzięki którym nasze zarówno sery jak i wędliny charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem i aromatem tatrzańskich hal.

Czytaj dalej

Dlaczego nasze sery

Produkcją tradycyjnych serów góralskich: oscypków, korbaczy, czy buncu owczego zajmujemy się od wielu pokoleń. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu, recepturom przekazywanym z pokolenia na pokolenie, pasji do tradycji, mleku które pochodzi wyłącznie od owiec wypasanych na ekologicznie czystych podhalańskich halach, nasze sery smakują tak jak dawniej, a ich jakość nie ma sobie równych.

Czytaj dalej

Najwyższa jakość

Wyśmienity smak

100% regionalne

Szybka dostawa

Bezpieczne płatności

Przewiń stronę do początku