Śliwowica Góralska 500ml 50%

Cena: 89,00

Kod:

Masz pytanie? Zadzwoń do nas:
510 397 041
Śliwowica Góralska 500ml 50%

Alkohol o charakterystycznym, śliwkowym aromacie. Śliwowica góralska wytwarzana jest zgodnie z tradycyjną, znaną od pokoleń recepturą. Otrzymuje się ją przez destylację fermentowanego soku z dojrzałych śliwek. To spirytusowy trunek od lat spotykany w polskich regionach górskich, takich jak Tatry, Beskidy i Sudety. Jego historia wiąże się z lokalną kulturą i pozyskiwanymi w okolicy, naturalnymi składnikami.

Śliwowica z destylatu śliwkowego

Produkcja śliwowicy góralskiej rozpoczyna się od zebrania owoców. Miejsce, w jakim rosną, ich jakość i stopień dojrzałości mają duży wpływ na smak przygotowywanego trunku. Z tego względu śliwki zbierane są w polskich sadach, które dla górali od lat stanowią źródło składników do wytwarzania alkoholi. Poddawane są trwającej kilkanaście dni fermentacji. Trunek dojrzewa w naturalnych warunkach, przelewany jest do dębowych beczek. Wchodzi w reakcję chemiczną z drewnem, przechodzi proces oksydacji i zmienia się jego ostrość. W ostatniej fazie produkcji uzyskany płyn zostaje umieszczony w oznaczonych regionalną etykietą, szklanych butelek o pojemności 500 ml. Zawartość alkoholu w śliwowicy wynosi 50% vol.

Tradycyjne góralskie alkohole

Często górskie trunki podawane są w formie schłodzonej, z kostkami lodu, w temperaturze od 12 do 18 stopni Celsjusza. Śliwowica góralska może być serwowana też samodzielnie lub jako dodatek do zimowej herbaty. Zestawiana jest z podhalańskimi potrawami regionalnymi i daniami mięsnymi. Może być  składnikiem ciast i deserów.

najwyższa jakość serków górlaskich

Nasza jakość

Gwarantujemy najwyższą jakość naszych serów i wędlin. Wszystkie wyroby produkowane są z wyłącznie regionalnych surowców. Korzystamy jedynie z tradycyjnych receptur, dzięki którym nasze zarówno sery jak i wędliny charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem i aromatem tatrzańskich hal.

Czytaj dalej

Dlaczego nasze sery

Produkcją tradycyjnych serów góralskich: oscypków, korbaczy, czy buncu owczego zajmujemy się od wielu pokoleń. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu, recepturom przekazywanym z pokolenia na pokolenie, pasji do tradycji, mleku które pochodzi wyłącznie od owiec wypasanych na ekologicznie czystych podhalańskich halach, nasze sery smakują tak jak dawniej, a ich jakość nie ma sobie równych.

Czytaj dalej

Najwyższa jakość

Wyśmienity smak

100% regionalne

Szybka dostawa

Bezpieczne płatności

Przewiń stronę do początku