Przepalanka Góralska 500ml
Cena: 65,00
Kod:
510 397 041

Słodki, karmelowy smak i złota barwa. Właśnie tym charakteryzuje się oryginalna przepalanka góralska. Jej właściwości uzyskiwane są poprzez dodanie odpowiednio przepalonego cukru w procesie produkcji. To wódka smakowa najczęściej spotykana na organizowanych w górach weselach. Cieszy się dużą popularnością od setek lat. Historia przepalanek sięga aż do początku XVIII wieku.
Przepalanka na bazie spirytusu zbożowego
Podhalańskie receptury alkoholi opierają się na dobranych, naturalnych składnikach. Przepalanka góralska powstaje na bazie spirytusu zbożowego i krystalicznie czystej wody. Pachnie palonym cukrem i toffi. Wytwarza się ją zgodnie z tradycyjnym przepisem, co ma kluczowe znaczenie dla zachowania właściwego procesu przepalania cukru. Ten trunek można wykorzystać jako dodatek do herbaty lub składnik letnich i zimowych drinków. Podaje się go do deserów i regionalnych potraw podhalańskich, na przykład kotleta jagnięcego, bigosu myśliwskiego i szarlotki z polskich jabłek.
Tradycyjny góralski trunek
Tradycyjna góralska przepalanka oznaczona została etykietą z charakterystycznymi dla polskich gór symbolami. Widoczna jest na niej postać trzymająca trombitę, typowy dla regionu podhalańskiego instrument ludowy o podłużnym kształcie. Obok umieszczono ornament parzenicy, kojarzonej z aplikacjami na regionalnych strojach górali. To zastrzeżony znak towarowy. Zawartość alkoholu w trunku wynosi 37,5%. Wódka umieszczona jest w butelce o pojemności 500 ml.