Pieprzówka Góralska 500ml 37,5%
Cena: 65,00
Kod:
510 397 041

Mieszkańcy polskich gór są znani z tworzenia wielu różnych produktów regionalnych. Wśród nich znajdują się m.in. rozmaite nalewki. Jedną z nich jest powstająca na bazie polskiego alkoholu zbożowego pieprzówka góralska. To napój produkowany z ziaren pieprzu, jednak w jego składzie znajdują się także inne przyprawy, w tym przede wszystkim ziele angielskie. Więcej informacji o tym napitku znajdziesz poniżej.
Jak powstaje pieprzówka góralska?
Jak wspomnieliśmy wyżej – trunek ten powstaje na bazie polskiego alkoholu zbożowego. Jednak do jego produkcji wykorzystuje się też naturalny macerat z ziaren pieprzu i owoców ziela angielskiego. Mieszanka takich przypraw posiada bogaty aromat.
Pierwszy krok w produkcji pieprzówki góralskiej to zmiażdżenie suchych składników. W ten sposób zostają uwolnione zamknięte w nich olejki eteryczne. Następnie – sproszkowany pieprz i ziele angielskie przesypuje się do większego naczynia i zalewa mieszanką przegotowanej wody z alkoholem. Teraz pozostaje całość szczelnie zamknąć i pozwolić trunkowi dojrzeć w ciemnym i chłodnym miejscu, od czasu do czasu wstrząsając pojemnikiem, by wymieszać składniki. Minimalny czas maceracji to dwa tygodnie.
Po tym czasie powstały na bazie ekstraktu z pieprzu i wódki czy spirytusu ze zbóż produkt przecedza się przez gazę lub bibułę filtracyjną. Płyn bowiem musi być czysty, ewentualnie z drobnym osadem na dnie. Na tym etapie można go jeszcze delikatnie dosłodzić. W ten sposób otrzymuje się już gotowy wyrób.
Kilka słów o historii pieprzówki góralskiej
Skąd w ogóle pomysł na to, aby tworzyć tak ostry trunek? Historia pieprzówki góralskiej sięga do czasów, gdy w górach zaczęto szerzej stosować pieprz. Niegdyś ta przyprawa była domeną wyłącznie możnowładców, jednak górale, gdy tylko te czarne kuleczki się rozpowszechniły, chętnie zaczęli wykorzystywać je do różnych wyrobów, w tym m.in. produkcji tej wódki smakowej.
Butelki pieprzówki góralskiej gościły niegdyś przede wszystkim na stołach w czasie specjalnych okoliczności, w tym m.in. podczas wesel. Dzisiaj stanowią jeden z szerzej rozpoznawalnych elementów kuchni Podhala i Beskidów.