Orzechówka Góralska 500ml 32%
Cena: 65,00
Kod:
510 397 041

Lokalne produkty z gór, w tym m.in. z Podhala, to nie tylko sery czy wędliny. To również alkohole, w tym likiery. Wśród nich zaś wymienia się orzechówkę góralską. Napój ten powstaje na bazie orzechów laskowych, a moc nadaje mu wysokogatunkowy, pięciokrotnie destylowany alkohol zbożowy. Charakterystyczne dla niego są nuty smakowe – nieco słodkie, ale i mocno orzechowe. Podaje się go samodzielnie, jak i w formie dodatku – do innych napojów niealkoholowych, w tym soków czy naparów. Więcej informacji o tym likierze znajdziesz w dalszej części.
Orzechówka góralska – likier z orzechów laskowych.
Omawiana orzechówka góralska jest tradycyjnym napitkiem z gór. Jak wspomnieliśmy wyżej, bazę dla niej stanowi pięciokrotnie destylowany alkohol zbożowy oraz miazga z orzechów smakowych, w dużej mierze odpowiadająca za jej walory smakowe oraz aromat.
Tradycyjnie produkcja zaczyna się od selekcji orzechów, zbieranych od sierpnia do września. Wtedy jeszcze są odpowiednio miękkie i małe. Po zbiorach płucze się je, osusza i rozdrabnia. To prowadzi do uwolnienia zamkniętych w nich substancji eterycznych. Gdy już są posiekane – trafiają do dużego naczynia i są zalewane alkoholem. Taka mieszanka podlega maceracji przez kilka kolejnych dni.
Po tym okresie do przygotowanego likieru dodaje się cukier lub miód. W ten sposób powstaje syrop, do którego niekiedy wrzuca się jeszcze różnego rodzaju przyprawy korzenne lub np. skórkę pomarańczową. Tak wytwarzana orzechówka góralska maceruje się jeszcze przez kilka tygodni, aż uzyska jasnobrązowy kolor i silny orzechowy aromat. Po tym okresie przefiltrowana, np. przez gazę lub specjalną bibułkę, trafia do butelek. W tym momencie jej produkcja mogłaby się zakończyć, ale nierzadko stosuje się jeszcze leżakowanie, mające, jak w przypadku win, nieco poprawić walory smakowe.
Orzechówki góralskie – nie tylko z orzechów laskowych
Jako że leszczyna występuje szeroko w polskich górach, już w przeszłości orzechówka góralska była dość powszechnie produkowana. Mówi się, że każda rodzina miała własny przepis na nią. Warto jednak wiedzieć, że niektórzy sięgali nie po orzechy laskowe, a włoskie, charakteryzujące się innymi walorami smakowymi i aromatem.