Kiełbasa Lisiecka 1kg
Cena: 79,00
Kod:
578 611 696
Na listę produktów regionalnych zostały wpisane nie tylko charakterystyczne dla Podhala oscypki. Znajduje się na niej również tradycyjna kiełbasa lisiecka, która jest wytwarzana z wysokiej jakości mięsa wieprzowego poddawanego procesowi naturalnego wędzenia. Na jej smak wpływają także zastosowane przyprawy takie jak sól, odpowiednio mielony pieprz oraz świeży czosnek. Cechami charakterystycznymi tego lubianego przez Górali wyrobu jest ścisła i jędrna konsystencja, a także lśniąca, lekko pomarszczona i sucha w dotyku osłonka.
Tradycyjna kiełbasa lisiecka o doskonałym smaku i zapachu
Trzy podstawowe składniki we właściwie odmierzonych proporcjach: mięso wieprzowe, pieprz oraz świeży czosnek. Przy ich wykorzystaniu powstaje pyszna kiełbasa lisiecka, która została wpisana na listę produktów regionalnych. Cały proces jej produkcji rozpoczyna się od peklowania mięsa, który polega na zakonserwowaniu go za pomocą soli oraz przypraw. Po dwóch dobach masa jest dokładnie mieszana, a następnie trafia do nadziewarki. By utrzymała swój aromat i doskonały smak, bardzo ważne jest zastosowanie naturalnych jelit. Po ich wypełnieniu mięsem są formowane pęta, które następnie są związywane i umieszczane na kijach wędzarniczych. W czasie wędzenia kiełbasy lisieckiej istotne jest też dbanie, aby ogień nie był za duży ani za mały.
Wyśmienita kiełbasa lisiecka uwielbiana przez Górali i nie tylko
Wytwarzając podhalańskie specjały, dużą wagę przywiązujemy do dobrej jakości surowców. Bardzo ważna jest dla nas również tradycyjna receptura wyrobu mięs przekazywana z pokolenia na pokolenie. Na każdym kroku podkreślamy też, że nasze produkty powstają bez dodatków chemicznych i są poddawane naturalnemu procesowi wędzenia. Stąd ich cena jest adekwatna do składu.
Kiełbasę lisiecką można serwować w towarzystwie cebuli, ogórków kiszonych, chrzanu, musztardy. Wyśmienicie sprawdzi się na kanapkach, ale wiele osób dodaje ją też do sałatek, zup oraz potraw z grilla. Znakomicie nadaje się zarówno na ruszt, jak i do domowego piekarnika.