Cytrynówka Góralska 500ml 30%

Cena: 65,00

Kod:

Masz pytanie? Zadzwoń do nas:
578 611 696
Cytrynówka Góralska 500ml 30%

Wódka z soku cytrynowego. Cytrynówka góralska to tradycyjny trunek, którego historia sięga aż do XV wieku. Właśnie w tym czasie do Polski sprowadzono pierwsze cytryny. Najpierw pojawiały się wyłącznie na królewskich stołach, stopniowo stawały się coraz popularniejsze i weszły do powszechnego użytku kulinarnego. Polacy zainspirowali się oryginalnym smakiem tych owoców i byli otwarci na eksperymenty. Efektem jednego z nich było opracowanie receptury alkoholowej na bazie polskiego spirytusu.

Cytrynówka ze skórek cytryn

Pochodzące z Podhala trunki opierają się na kompozycji naturalnych wyciągów. Odpowiednio dobrane proporcje wpływają na smak, aromat i wygląd wyrobu. Cytrynówka góralska powstaje ze skórek cytryn. Do produkcji 1 litra wódki wykorzystuje się 40 gramów owoców. Na dnie butelki może wytrącać się osad, typowy dla produktów wytwarzanych z naturalnych składników. Przed otwarciem opakowania należy nim wstrząsnąć w celu wymieszania konsystencji. Zawartość alkoholu wynosi 30% vol. Trunek ma jasnożółtą barwę, cytrusowy smak i aromat.

Oryginalna wódka góralska

Cytrynowa wódka umieszczona jest w butelce o pojemności 500 ml, na której znajduje się zastrzeżony znak towarowy z symbolami regionalnymi. Są to ornament parzenicy oraz dęty instrument ludowy. Trombita trzymana jest przez postać w stroju podhalańskim. Cytrynówka góralska wykorzystywana jest na wiele sposobów, na przykład jako składnik letnich koktajli i zimowej lub jesiennej herbaty. Zestawia się ją także z tradycyjnymi, tatrzańskimi potrawami.

najwyższa jakość serków górlaskich

Nasza jakość

Gwarantujemy najwyższą jakość naszych serów i wędlin. Wszystkie wyroby produkowane są z wyłącznie regionalnych surowców. Korzystamy jedynie z tradycyjnych receptur, dzięki którym nasze zarówno sery jak i wędliny charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem i aromatem tatrzańskich hal.

Czytaj dalej

Dlaczego nasze sery

Produkcją tradycyjnych serów góralskich: oscypków, korbaczy, czy buncu owczego zajmujemy się od wielu pokoleń. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu, recepturom przekazywanym z pokolenia na pokolenie, pasji do tradycji, mleku które pochodzi wyłącznie od owiec wypasanych na ekologicznie czystych podhalańskich halach, nasze sery smakują tak jak dawniej, a ich jakość nie ma sobie równych.

Czytaj dalej

Najwyższa jakość

Wyśmienity smak

100% regionalne

Szybka dostawa

Bezpieczne płatności

Przewiń stronę do początku