Bimber Góralski 500ml 45%

Cena: 65,00

Kod:

Masz pytanie? Zadzwoń do nas:
510 397 041
Bimber Góralski 500ml 45%

Wódka smakowa, która w języku potocznym ma wiele nazw. Bimber góralski znany jest także jako duch puszczy, samogon i księżycówka, ponieważ często bywał pędzony nocą. Powstaje zgodnie z tradycyjną recepturą i wyczuwane są w niej nuty owocowo-zbożowe. Ma ostry, wyrazisty smak. Zawartość alkoholu wynosi 45% vol.

Bimber z destylatów owocowych

Wódka dostępna jest w butelce o pojemności 500 ml. Bimber góralski powstaje z alkoholu zbożowego i dojrzewających w beczkach dębowych destylatów owocowych. Składniki poddawane są kilkudniowemu procesowi fermentacji. Leżakowanie w naturalnym środowisku drewna dębu nadaje trunkowi charakterystyczny, głęboki aromat. Otrzymany blend posiada delikatnie smak owoców, jest subtelnie dosładzany. Zawiera mniej kalorii i węglowodanów od wielu innych wyrobów alkoholowych. Historia bimbru wiąże się z ludową tradycją wytwarzania alkoholi w warunkach domowych, przy użyciu prostych urządzeń i łatwo dostępnego zacieru zbożowego, czyli mieszaniny zbóż poddanej fermentacji alkoholowej.

Alkohol góralski z nutami zbożowymi

Produkt oznaczony jest etykietą z zastrzeżonym znakiem towarowym, która przedstawia regionalne symbole. Widoczne są na niej ornament parzenicy oraz postać w stroju ludowym z podhalańską trombitą, instrumentem dętym o podłużnym kształcie. Bimber góralski można rozcieńczać wodą, by złagodzić jego smak lub zmniejszyć zawartość alkoholu. Wykorzystywany jest także jako składnik tradycyjnych potraw, takich jak gulasz i bigos myśliwski.

najwyższa jakość serków górlaskich

Nasza jakość

Gwarantujemy najwyższą jakość naszych serów i wędlin. Wszystkie wyroby produkowane są z wyłącznie regionalnych surowców. Korzystamy jedynie z tradycyjnych receptur, dzięki którym nasze zarówno sery jak i wędliny charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem i aromatem tatrzańskich hal.

Czytaj dalej

Dlaczego nasze sery

Produkcją tradycyjnych serów góralskich: oscypków, korbaczy, czy buncu owczego zajmujemy się od wielu pokoleń. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu, recepturom przekazywanym z pokolenia na pokolenie, pasji do tradycji, mleku które pochodzi wyłącznie od owiec wypasanych na ekologicznie czystych podhalańskich halach, nasze sery smakują tak jak dawniej, a ich jakość nie ma sobie równych.

Czytaj dalej

Najwyższa jakość

Wyśmienity smak

100% regionalne

Szybka dostawa

Bezpieczne płatności

Przewiń stronę do początku