Prawdziwe oscypki,
Do tradycyjnych góralskich przysmaków należą prawdziwe oscypki z mleka owczego i krowiego, które przywędrowały na polskie ziemie wraz z pasterzami wołoskimi z Karpat. Wytwarza się je tam, gdzie są wypasane owce, przy wykorzystaniu metod przekazywanych bacom z pokolenia na pokolenie. Po uzyskaniu masy serowej jest ona odsączana z nadmiaru wody, a następnie serki leżakują na górnej półce w bacówce, gdzie są wędzone i nabierają niepowtarzalnego smaku. Od 2007 roku wyroby te znajdują się na liście polskich produktów regionalnych chronionych przez prawo Unii Europejskiej.
W jaki sposób wytwarza się oscypki?
Pierwsze wzmianki na temat prawdziwych oscypków pochodzą z XV wieku. Te twarde wędzone sery podhalańskie do dnia dzisiejszego są wyrabiane według tradycyjnej receptury. Po wydojeniu owiec mleko owcze lub krowie jest zlewane przez lniane płótno do drewnianej miski, by usunąć z niego zanieczyszczenia. Następnie jest podgrzewane do odpowiedniej temperatury i zaprawiane podpuszczką. W ten sposób powstaje masa serowa o delikatnym, kremowym smaku.
Kolejny etap to odciśnięcie serwatki. Nadmiar wody jest usuwany poprzez moczenie sera w silnym roztworze soli. Ostatnią fazą przygotowywania prawdziwych oscypków z mleka krowiego i owczego jest wędzenie. W tym celu serki umieszcza się na górnej półce pod dachem bacówki, aby nabrały wyjątkowego smaku i aromatu przywodzącego na myśl tatrzańskie hale. Jako ciekawostkę można dodać, że te tradycyjne przysmaki góralskie niegdyś stanowiły ulubioną przekąskę zbójników karpackich, którzy działali na terenie całych Karpat, ale najwięcej ich było na południowych krańcach Polski.
Prawdziwe oscypki z mleka krowiego i owczego
Jako doświadczony producent serów podhalańskich możemy zaproponować prawdziwe oscypki z mleka krowiego i owczego, które są wyrabiane przy wykorzystaniu starannie wyselekcjonowanych regionalnych surowców. Po odsączeniu serwatki usuwamy nadmiar wody poprzez moczenie sera w solance. Proces ten przyczynia się do równomiernego zasolenia serków, a także sprawia, że pokrywają się one twardą, grubą skórką. Gotowe wyroby leżakują na górnej półce w bacówce, gdzie są wędzone dymem ogniska.
Wyrobem tradycyjnych góralskich serów zajmujemy się od wielu pokoleń. Poza oscypkami produkujemy m.in. korbacze, bryndzę oraz bundz owczy. Dzięki ogromnemu zaangażowaniu na każdym etapie produkcji oraz dbałości o najwyższą jakość, do rąk naszych klientów trafiają wyjątkowe podhalańskie specjały, odznaczające się wspaniałym smakiem i niezrównanym aromatem.